Waarom kiezen voor keramiek servies?

Waarom kiezen voor keramiek servies?

Bij het uitzoeken van een nieuw servies zijn er een hoop verschillende mogelijkheden. De meest voordehandliggende mogelijkheden zullen de verschillende stijlen servies zijn zoals Scandinavisch, klassiek, romantisch, modern, landelijk of casual. Daarnaast zullen kleuren en eventuele patronen ook nog voor de hand liggend zijn als het gaat om de verschillende mogelijkheden. Maar waar het eigenlijk allemaal begint qua mogelijkheden is het materiaal van het servies. Je kan hier bijvoorbeeld kiezen uit keramiek servies en porseleinen servies. Je zou denken dat dit niet zo veel uitmaakt en dat het vooral gaat om de uitstraling van het servies, maar het materiaal is hier juist de basis van.

De eigenschappen van keramiek servies

Keramiek servies wordt gebakken bij een lagere temperatuur waardoor het wat zachter is dan porselein. Keramiek servies heeft een natuurlijke uitstraling. Het servies wordt bedekt met een glazuurlaag om het aardewerk te verstevigen en minder gevoelig voor schade te maken. Desondanks moet keramisch servies toch met beleid behandeld worden. Voordelen van keramisch servies zijn dat het magnetron- en vaatwasserbestendig. Daarnaast is het vaker verkrijgbaar is een specifieke kleur of opdruk. Nadelen van dit type servies is dat het zoals eerder beschreven kwetsbaarder is dan porselein. Een klein stootje zal bij dit soort servies dus grotere schade opleveren dan bij porseleinen servies.

De eigenschappen van porseleinen servies

Het grootste voordeel van porseleinen servies is dat het doorgaans een stuk lichter is dan keramiek servies. Desondanks is het servies toch erg stevig door het bakken bij hoge temperatuur. Er zijn twee soorten porseleinen servies; Fine Bone China en Premium Porselein. Fine Bone China is erg dun en heeft dan ook een lichtdoorlatend effect terwijl het toch erg stevig is. Premium Porselein is zoals eerder beschreven licht maar toch stevig, waardoor deze ideaal is voor dagelijks gebruik. Ook dit servies is magnetron- en vaatwasserbestendig. Nadelen van dit servies zijn de slechte warmtegeleiding (warmte dringt niet snel door in het materiaal) en het feit dat het vrijwel alleen verkrijgbaar is in wittinten.