Als je het mij vraagt is er niks leukers dan experimenteren met koffie. Zo vind ik het erg interessant om verschillende koffie uit diverse landen en streken te proberen. Ook kan de maalgraad of de brandgraad een grote invloed hebben op de smaak. Deel je deze interesse en ben je benieuwd hoe je meer kunt leren over koffie? Lees dan gauw verder, in dit artikel vertel ik je meer over wat je moet doen om een goede barista te worden.
Volg een barista workshop
Voordat je begint met investeren in een koffiezetapparaat bonen beste getest raad ik je aan een barista workshop te volgen. Dit is vaak een korte workshop van 3 uur. Zo maak je kennis met koffie en kun je ontdekken of je de interesse oprecht is. Koffiezetten als een barista is een dure hobby dus is het beter om eerst uit te vinden of je het wel echt leuk vindt. In plaats van een workshop zou je ook bij de lokale koffiebar kunnen vragen of je een dagje kunt meelopen.
De juiste barista apparatuur kopen
Als thuisbarista wil je op zoek naar een espressomachine en de beste koffiemolen. Een espressomachine, ook wel een pistonmachine genoemd, kost al gauw een paar honderd euro’s. Voor een pistonmachine met een kwalitatief stoompijpje (voor de melkschuim) ben je minimaal 350 euro kwijt. Daarbij komt ook nog een koffiemolen, wat misschien wel de belangrijkste investering is. Voor het zetten van een goede espresso is een fijne maling erg belangrijk.
Voor een goede koffiemolen ben je ongeveer 200 euro kwijt. Gelukkig zijn er ook pistonmachines met een geïntegreerde koffiemolen. Het voordeel hiervan is dat het aanrecht schoon blijft en dat de gemalen koffie rechtstreeks in de filterhouder valt.
Het gebruik van een pistonmachine kan in het begin best wennen zijn, omdat je alle handelingen zelf dient uit te voeren. Zo zal je eerst moeten oefenen. Houd er rekening mee dat de koffie in het begin niet consistent zal zijn.
Proef verschillende soorten koffie
Om je smaak te ontwikkelen is het belangrijk om verschillende koffies te proberen. Zo wil je weten wat het verschil is tussen een koffie uit Brazilië en Indonesië. Of wat het verschil is tussen een lichte of donkere branding. Dit leer je alleen door te blijven proeven. Tijdens het proeven raad ik aan verschillende zetmethoden te gebruiken, bijvoorbeeld een V60 of een French Press. Zo proef je ook de verschillen tussen handmatige zetmethoden en espresso koffie.