Wat is Spaanse mousserende wijn?

Zoek je een lekkere mousserende wijn voor een feestelijke gelegenheid? Dan moet je zeker eens Spaanse mousserende wijn proberen! Deze lekkere wijnsoort staat beter bekend als cava.

Wel mousserend, maar geen champagne

Spaanse mousserende wijn is eigenlijk een soort champagne; het wordt ook op dezelfde manier gemaakt. Het wordt alleen geen champagne genoemd, omdat niemand buiten de Franse champagnestreek deze naam nog mag gebruiken.

Champagne brut Rosé

Waar komt cava vandaan?

De Spaanse mousserende wijn is voor het eerst in Barcelona geproduceerd door José Raventós in het jaartal 1872. Deze producent bedacht dat hij van druiven uit Catalonië een mousserende wijn kon produceren volgens de bereidingswijze van champagne.

Bijna 95% van alle Spaanse mousserende wijnen wordt in de buurt van Barcelona geproduceerd, namelijk in de Catalaanse streek Penedès die vlak onder deze stad ligt.

Rijping

Het woord ‘cava’ betekent in het Catalaans ‘kelder’. De Spaanse mousserende wijn wordt zo genoemd, omdat het minimaal negen maanden wordt gerijpt. Naast de gewone cava met een minimale rijpingstijd van negen maanden is er ook cava reserva (15 maanden gerijpt), cav cava gran reserva (minimaal 30 maanden gerijpt) en cava de paraje calificado (minimaal 36 maanden gerijpt).

Wijnhouse

Toevoeging van suiker

Bij het onderscheiden van de verschillende soorten cava wordt gekeken naar de hoeveelheid suiker die toegevoegd tijdens de bereiding. Van zoet naar droog zijn dit: dulce, semi-seco, seco, extra seco, brut, extra but en brut nature.